All
Projects
Products
Events
Competitions

Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten

Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 21

  • Architects: M& DB Architecten
  • Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten | ArchDaily Area of this architecture project Area: 1180.0
  • Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten | ArchDaily Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten | ArchDaily Photographs: Ossip van Duivenbode, Max Hart Nibbrig
  • Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten | ArchDaily Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Alucobond, Autodesk, Metaglas
  • Design Team: Michael Daane Bolier and Dorus Meurs
  • Clients: Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK)
  • Engineering: ARUP
  • Arup: M& DB architecten
  • Consultants: ARUP
  • Interior Design: Lilith Ronner van Hooijdonk
More Specs Less Specs
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. Kinderijk is the prime example of a Dutch windmill landscape. In 1997, the landscape’s ensemble of mills and pumping stations was declared a Unesco World Heritage Site. Suddenly Kinderdijk was overrun by busloads of tourists turning the area into a logistical nightmare. The entrance area was turned into a parking lot for tourbuses, the little ramshackle iceskating clubhouse was converted into a provisional souvenir shop and the narrow quays filled up with rows of potable toilet cabins. Overnight the windmills had disappeared behind a wall of clutter. Today, the area is accessed by a sequence of strategically positioned bridges, paths and visitor facilities. The buses are banned to the stop & go on the edge of the area. Instead of the clubhouse, the new Visitor Center is positioned half on water and land restoring the long visual line running along the quay. The Visitor Center’s clever design unbundles the different visitor flows and its subtle architectural language restores the landscape’s identity. Again, as in the early nineties, the windmills - the icons of Kinderdijk - can be seen on arrival.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
Ground floor plan
Ground floor plan
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The Visitor Center is characterised by its apparent simplicity: a roof and floor with in-between two glass volumes. One volume contains facilities for arrival and the other volume caters to the end of the visit. Thanks to this simple design, the building is easily understood by all visitors, from Japan to America. The arrival volume includes ticket sales and a small submerged cinema - with information about the visit. The departure volume contains a café, a souvenir shop and, in the basement, the toilets and kitchen. By placing the toilets and kitchen below ground the buildings transparency is preserved and its footprint and height minimised. A staircase, located in-between the two volumes, provides access to the viewing platform. From the viewing platform visitors have a panoramic view of Kinderdijk. This view is reinforced by the up turned façade of the roof. The up turned façade acts as a balustrade and aligns the visitors’ view with the long quay running towards the mills.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The Visitor Center floats just above the quay. The long line of the quay continues underneath the building, drawing it into the entrance area. This is reinforced by the atrium located between the two glass volumes. The atrium opens the building up towards the two most important landscape elements of Kinderdijk: its omnipresent water and immens Dutch sky. Next to this, the atrium creates a new visual axis between the quay and the 19th-century pumping station on the other side of the canal. Thereby embedding the building in the landscape’s spatial logic and reinforcing the landscape’s character of long visual lines.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 2961 Kinderdijk, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Visitor Center Unesco World Heritage Site Kinderdijk / M& DB Architecten" 05 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <http://www.sophisticated-ignorance.com/934915/visitor-center-unesco-world-heritage-site-kinderdijk-m-and-db-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.